Psierniczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (pszennej, razowej, gryczanej, ryżowej lub innej)
  • pół szklanki płatków owsianych lub otrębów
  • jajko 
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki tłuszczu roślinnego (np. oleju rzepakowego)
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy płatki owsiane (możemy je wcześniej zblendować) oraz przyprawy. Wbijamy do tego jedno jajko oraz dodajemy tłuszcz i miód. Zagniatamy, powoli dolewając lekko ciepłe mleko (po 1 łyżce). Ciasto powinno być plastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk.

Na stolnicy rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-4mm. Wykrawamy psierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.






Smacznego :)

2 komentarze:

  1. U nas biszkopt uwielbia taka pierniczki! :)

    Z okazji zbliżających się świąt chcielibyśmy wam życzyć wszystkiego co najlepsze! :)
    Pozdrawiamy Wiktoria&Fado
    http://fado-labrador-retriever-biszkoptowy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy i z lekkim opóźnieniem, również życzymy Wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń